Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg
⚠️ Gluten (går utesluta vid val av rismjöl)
⚠️ Komjölk (går att utesluta genom att skippa creme fraîche i såsen)
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl eller rismjöl
- 1 dl solrosfrön
- 2 ägg
- 1 dl vatten
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk olivolja
- 5 dl majs på burk
- 1 medelstor hackad paprika
- 0,5 dl hackad persilja
- 1 tsk peppar
- Olivolja och smör till stekning
- 2 avokado
- 0,5 dl creme fraiche (valfritt)
- 0,5 citronsaft
- Svartpeppar
- Salsa
- Jasminris/havreris
Majsfritters
Avokadoröra
Tillbehör
Gör såhär:
- Mixa mjöl och solrosfrön i en matberedare eller mixer tills alla stora fröbitar är borta.
- Blanda fritter-smeten genom att vispa ihop mjölblandningen, bakpulver, ägg och vatten i en medelstor skål. När smeten är slät, tillsätt olivolja och peppar och blanda väl. Tillsätt majs till smeten, hackad paprika och persilja. Blanda det väl och ställ åt sidan.
- Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme med cirka 2 matskedar olivolja och 2 matskedar smör. När oljan och smöret är varmt, tillsätt 1-2 matskedar av majsblandningen och platta ut topparna något för att göra fritterna jämna. Stek i 3-4 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna. Om de får färg för snabbt, sänk värmen.
- Mixa alla ingredienser till avokadopurén med en mixer eller gaffel. Tillsätt mer citronsaft och svartpeppar efter smak.
- Servera med salsa (jag köper Santa Marias utan socker) och jasminris eller havreris.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- skär majsbiffarna i halva bitar eller stänger om de är större eller servera dem som de är om de är små.
👶 Från 9* månader och uppåt
- skär majsbiffarna i små bitar. Servera gärna riset rätt klibbigt så att det blir lättare att äta.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Fett från ägg, olivolja och avokado
💪 Kolhydrater från ris/havreris och majs
💪 Järn från solrosfrön
💪 C-vitamin från paprika
💪 D-vitamin från ägg