Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
30-40 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Komjölk (kan undvikas vid val av havregrädde och olja istället för smör)
⚠️ Ägg (kan uteslutas)
⚠️ Gluten (kan undvikas genom att byta ut till glutenfri blodpudding)
Ingredienser
- Blodpudding valfri mängd
- Lingon eller tomat
- Smör/olja
- 500g mjölig potatis
- 2 morötter
- 1 stor palsternacka
- 1/2 gul lök
- 1 ägg (går att utesluta om man skippar morot och palsternacka)
- 3 dl grädde (valfri sort, komjölk eller havre)
- Peppar
- Smör/olja
-
Tallrik utan uppdelning
-
Uppdelad tallrik med sugpropp
-
Barnsked i silikon och stål
-
Barngaffel i silikon och stål
-
Barnmugg
-
Mugg med sugrör
Potatiskaka
Perfekta produkter till servering
Gör såhär:
Potatiskaka
- Värm ugnen till 225 grader och smörj muffins-formar eller en ugnsform med lite smör eller olja.
- Riv potatis, morötter, palsternacka och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Häll ner allt i en skål och blanda ihop med ägg, grädde och peppar. Häll i blandningen i muffinsformar eller i en ugnsform. Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Om de börjar bli brända på toppen kan du lägga över lite aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att de är genomlagade och att stanningen stelnat till. Låt svalna något innan servering.
- Skiva och stek blodpuddingen lätt i smör eller olja i en stekpanna.
Servera med lätt mosade rårörda lingon eller uppskuren tomat.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader - skär blodpuddingen och potatiskakorna i långa remsor/bitar. Tomaten bör dock skäras i klyftor inte småbitar som på bilden. Mosa lingonen.
👶 Från 9* månader och uppåt - skär blodpuddingen och potatiskakorna i små bitar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från blodpudding, ägg och mjölk
💪 Fett från grädde, ägg och blodpudding
💪 Kolhydrater från potatis, morot, palsternacka och blodpudding
💪 Järn från blodpudding
💪 C-vitamin från potatis och lingon/tomat