Kategori
Frukost/Mellis
Tillagning
25-35 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mandel/gluten (beroende på vilket mjöl man väljer)
⚠️ Mjölk (välj havremjölk för att undvika)
⚠️ Ägg
Enkelt och gott majsbröd. Detta bröd går att göra glutenfritt om man väljer mandelmjöl istället för vetemjöl. Då kan man addera fiberhusk för att få det att hålla ihop bättre. Man delmjöl är naturligt järnrikt så väljer man mandelmjöl kan man skippa pumpafröna. Väljer man vetemjöl är pumpafrön toppen att inkludera för lite extra järn och man vill. Det bli fluffigare med vetemjöl.
Ingredienser
2 dl vetemjöl eller mandelmjöl
2 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk (vid val av mandelmjöl)
0,75 dl mixade pumpafrön (valfritt, addera gärna vid val av vetemjöl)
0,5 tsk salt (för vuxna och barn över 1 år)
2 ägg
2 dl komjölk eller havremjölk
1-2 msk flytande honung (för vuxna och barn över 1 år)
2 msk rapsolja
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och mjölk lite lätt med en handvisp i en annan bunke. Blanda i rapsolja och honung (obs! ingen honung för barn under 1 år).
Häll i äggblandningen i de torra ingredienserna och blanda försiktigt.
Klä en brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-35 min (med mandemjöl tar det lite längre tid än med vetemjöl). Kontrollera med en trästicka så att det är klart.
Äts helst dagsfärskt eller fryses in. Ett tips är att skära skivor och frysa in så är det enkelt att plocka ut så många skivor man vill ha vid ett tillfälle.
Recept notering
Servering:
👶 Från 6 till 9 månader
- skär brödet i långa skivor, ca 2 cm breda och något längre än bebisens handflata. Eventuellt rosta det lätt om man upplever att det blir lättare att äta för ens bebis.
👶 Från 9* till 12 månader
- servera brödet i små bitar på ca 1x1 cm.
👶 Från cirka 12 månader
- servera brödet som en hel brödskiva.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪 Kolhydrater från majsmjöl och vetemjöl
💪 Fett från rapsolja, ägg, mandel och pumpafrön
💪 Protein från ägg
💪 Järn från mandel och pumpafrön
💪 Magnesium från mandel och pumpafrön
💪 Vitamin-B9 (folat) från majsmjöl