Kategori
Lunch/Middag
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
25 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk
⚠️ Gluten
⚠️ Fisk
Ingredienser
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk vitpeppar
1 kg potatis
1 kruka dill
500 gram lax
1 Citron
Svartpeppar
Valfri mängd haricot verts
Eventuellt lite smör till haricot verts
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsform. Pressa över citron och peppra efter smak. Tillaga i ugnen i ca 15 min.
Smält smöret i en kastrull. Lyft av från plattan och tillsätt vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning Låt stuvningen puttra i 10 min. Krydda med peppar.
Skala och koka potatisen så att den är nästan klar. Låt den svalna och skär försiktigt i bitar (se åldersanpassning på nästa sida).
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen. Häll stuvningen över potatisen och vänd runt försiktigt.
Koka haricot verts tills de är mjuka. Lägg en klick smör på dem. Servera laxen med stuvad potatis och haricot verts.
Servering
👶 Från 6 till 9 månader
- skär potatisen i klyftor. Skär laxen i stora långa bitar. Servera haricot verts som de är.
👶 Från 9* -12 månader
- skär potatis och lax i små bitar. Servera haricot verts som de är.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från 12 månader och uppåt
- skär potatis och lax i små bitar. Servera haricot verts som de är eller i små bitar.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från lax och mjölk
💪 Kolhydrater från potatis
💪 Fett från lax och smör
💪 D-vitamin från lax
💪 Vitamin B12 från lax
💪 Vitamin-C från haricot verts
💪 Selen från lax
💪 Kalium från potatis, haricot verts och lax