Kategori
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
35 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Gluten
⚠️Mjölk
⚠️Ägg
⚠️Sesamfrön
⚠️Senap
Ingredienser
- 4 portioner ris
- 4 laxfiléer
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl pankoströbröd
- 2 ägg
- 1 dl vita sesamfrön
- salt*, svartpeppar
- 0,5 rödkålshuvud
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk dijonsenap
- salt*, svartpeppar
- 3 dl grekisk yoghurt
- 2 msk majonäs
- 1 tsk curry
- 3 msk bostongurka
- saften från 0,5 citron
salt (för barn över 1 år), svartpeppar
Rödkålssallad
Sås
Gör såhär:
- Koka riset mjukt, i ett överflöd av vatten som sedan hälls bort efter tillagning.
- Skär laxen i bitar. Lägg mjöl, lätt uppvispat ägg och panko på tre olika tallrikar. Blanda i sesamfröna i pankot. Doppa fiskbitarna först i mjölet, sedan ägget och till sist i pankot.
- Stek fiskbitarna i en stekpanna på medelvärme med rikligt med rapsolja. Ca 10 minuter totalt sett, vänd dem då och då. Var försiktig med hård stekyta till bebisar.
- Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Riv/hacka vitkålen och blanda med resterande ingredienser till salladen. Smaka av med salt och peppar. Koka rödkålen i stora bitar till de allra minsta.
Servera sedan nuggets med ris, sås och rödkålssallad.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- koka stora/långa rödkålsbitar mjukt. Skär laxen i långa bitar. Forma riset till avlånga rullar.
👶Från 9* -12 månader
- riv/skär rödkålen i små tunna bitar. Skär laxen i små bitar. Forma riset till avlånga rullar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp👶Från ca 12 månader och uppåt
- riv/skär rödkålen i tunna bitar. Skär laxen i små bitar.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från lax och ägg
💪Fett från lax, sesamfrön och rapsolja
💪Kolhydrater från ris, mjöl och panko
💪Järn från sesamfrön
💪D-vitamin från ägg och lax