Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-9 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk (kan undvikas genom att välja en växtbaserad mjölk)
⚠️ Gluten (kan undvikas vid val av glutenfri redning, tex maizena)
Ingredienser
- 500 gram lax
- 900 g fast potatis
- 2 msk smör eller olja
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 2 msk hackad dill
- Peppar
- 1 citron
Gör såhär:
- Koka upp vatten med citronjuice i en stor kastrull. När det börjar koka lägger du försiktigt i laxen. Koka i ca 7-8 min, eller tills dess att laxen är genomkokt.
- Skär potatisen enligt åldersrekommendationerna. Koka potatisen tills den är mjuk.
- Smält matfettet i en stor kastrull. Vispa i mjölet och rör i mjölken lite i taget. Låt sjuda under omrörning i någon minut. Rör i dillen och smaka av med peppar.
- Vänd ner den kokta potatisen i stuvningen.
- Servera laxen med dillstuvad potatis och citron.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- skär potatis och lax i långa bitar.
👶 Från 9* månader och uppåt
- skär potatis och lax i små bitar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från lax
💪 Kolhydrater från potatis
💪 Fett från lax och stekfett
💪 Selen från lax
💪 Kalium från potatis
💪 D-vitamin från lax
💪 Vitamin B12 från lax
💪 C-vitamin från citron