Kategori
Frukost/mellanmål
Serveringar
En limpa, ca 16-18 skivor
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk
⚠️ Ägg
⚠️ Gluten
Gröt är inte det enda sättet för barn att få i sig järn till frukost eller mellis. Precis som att man kan berika gröt med pumpakärnor eller palttunnbröd så kan man göra det samma med bröd.
Detta bröd är verkligen toppen för småttingarna då det både är järn- och fiberrikt. Det är även rikt på protein vilket gör att man inte behöver servera det med pålägg egentligen, utan det räcker med lite smör eller färskost.
Varje skiva innehåller ca 2-2,5 mg järn – alltså nästan lika mycket järn som i en portion köpegröt.
Ingredienser
5,5 dl havregryn / 5 dl havremjöl
2 dl mixade pumpakärnor eller 1 dl mixat palttunnbröd
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt (exkludera till barn under 1 år)
1 dl äppelmos (kan bytas ut till yoghurt, men det blir extra gott med lite äppelmos i)
2 ägg
4 dl naturell yoghurt
-
Barnskål med sugpropp
Produkt till servering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa havregrynen till ett fint mjöl om du gör eget havremjöl.
Blanda sedan havremjölet med salt, bakpulver, pumpakärnor/palttunnbröd. Häll i yoghurt och ägg, och rör ihop till en kladdig smet.
Pensla en brödform med lite olja eller klä den med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och grädda brödet i 60-65 minuter, täck med folie efter en stund om brödet får väldigt mycket färg. Känn med en sticka så att brödet är klart.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: skär brödet i långa bitar, ca 2 x 6 cm
👶 9-12 mån: skär brödet i små bitar, ca 1 x 1 cm
👶 12 mån och uppåt: skär brödet i små bitar eller servera det i skivor, beroende på vad som passar barnet
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!