Tillagning
15 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Jordnöt
⚠️ Sesam
Barnsäker och supergod granola. Denna granola är mjuk, smakrik och perfekt för små bar att äta med t ex en tjock yoghurt. Inga hårda bitar eller vassa kanter. Den är dessutom boostad med så mycket bra näring.
Ingredienser
- 1 stor mogen banan
2 msk havremjölk
2 msk rapsolja
1,5 msk jordnötssmör (osötad och osaltat)
2 msk sesamfrön
1 dl havregryn
1 dl boveteflingor
1 dl finmixade pumpakärnor
6 torkade osvavlade aprikoser
1 tsk kanel
1,5 krm vaniljpulver
-
Flower Bowl - Ochre
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 180 grader.
Mixa bananen eller mosa den med en gaffel. Blanda med havremjölk, olja och eventuellt jordnötssmör.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i bananblandningen. Hacka aprikoserna fint och blanda i.
Pensla lite olja på en plåt. Lägg blandningen på plåten och smeta ut till en stor fyrkant som är ca 1,5 cm hög. In i ugnen i ca 15 min.
Låt svalna innan du skär fyrkanten i bitar anpassat efter ålder. Förvara i en burk på en torr plats eller i kylen.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
-krossa fint och strössla över yoghurten, gröten eller smoothien
👶 Från 9 månader och uppåt
-servera i små mjuka bitar
👶 Från 12 månader
- servera i långa mjuka sticks eller som mjuka bitar på yoghurten
👉 När barnet är stor nog att äta hårdare bitar (har förmågan att bita av småbitar och tuggar bra, runt 2 år) så kan man göra granolan mer knaprig genom att strössla smeten på plåten istället och ha inne den i ca 30 min tills den stelnat rejält och fått färg
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Fett från rapsolja och jordnötssmör
💪 Protein från palttunnbröd (om man väljer det)
💪 Kolhydrater från banan, havregryn och aprikoser
💪 Järn från pumpakärnor/palttunnbröd, jordnötssmör, aprikoser, kokos och havrekli
💪 Kalcium och magnesium från kokos, aprikoser och pumpakärnor
💪 C-vitamin från aprikoser
💪 Kalium från banan