Författare:
Elin Oresten
En riktigt järnrik kaka som smakar ”riktig fika”. En kaka för både barn och vuxna. Den kan antingen göras i enskilda portioner som i video, eller så gör ni den i en vanlig bröd/kakform.
Allergener:
⚠️Ägg
⚠️Nötter
Ingredienser
- 12 torkade aprikoser (osvavlade)
3 små ägg eller 2 stora ägg
0,5 dl rapsolja
3 dl mandelmjöl
1 tsk kardemumma
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
1,5 st skalat äpple
Fint mortlade nötter att toppa med (tex valnötter eller
-
Form för minibröd
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Lägg aprikoserna i blöt i ca 3-4 timmar. Häll sedan bort allt vatten.
Sätt ugnen på 180 grader.
Mixa aprikoserna och blanda med ägg och rapsolja.
Blanda sedan i de torra ingredienserna så att det blir en smet.
Riv äpplet grovt, pressa utan lite vätska och blanda i smeten.
Häll smeten i valfri form, tex muffinsformar eller en bakplåtspappersklädd brödform.
Mortla nötter fint och toppa med dem på kakan.
Baka i ugnen i ca 15-25 min beroende på val av form.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: Skär kakan i långa bitar (ca 3x6 cm)
👶9-12 mån: Skär kakan i små bitar (ca 1x1 cm)
👶12 mån och uppåt: Skär kakan i valfri portionsstorlek, tex en skiva eller små bitar
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.