Hur man kan tänka kring perioder med låg aptit

Hur man kan tänka kring perioder med låg aptit

"Matvägran" - det här med barns matintag och aptit

Jag gillar egentligen inte ordet "matvägran" men använder det nu i brist på annat. Ett barn vägrar oftast inte att äta för sakens skull. Det handlar i de allra flesta fall om andra saker. 
 

  • Barns matintag varierar - det är helt normalt

Jag kan förstå att många föräldrar känner oro för sitt barns matintag, man vill ju inte att ens barn ska gå hungrigt, ha låg energi eller stoppas i utvecklingen. Men att barn har perioder med lägre aptit är fullt normalt och det betyder oftast inte att de drabbas negativt. Ibland äter min dotter "massor" och ibland bara en tugga. Det går verkligen upp och ned!
 

  • Barn är intuitiva ätare

Det är viktigt att tänka på att barn faktiskt fungerar lite annorlunda än majoriteten av oss vuxna. Vi vuxna äter ofta mer på rutin och vi vet att vi borde äta för att orka sen. Den känslan har inte riktigt små barn. Barn äter mycket mer utifrån sin aptit och sitt behov för tillfället. Den förmågan är faktiskt fantastisk och viktig att värna om.
 

  • Se till helheten - inte enskilda måltider

Därför bör man inte stirra sig blind på enskilda måltider utan se till matintaget över en längre tid (helheten). De allra flesta barn lyckas faktiskt äta tillräckligt över tid. Barn klarar sig på väldigt lite mat i perioder (även om de också ofta äter mer än vad man kan tro/upplever). Det kan såklart bli grinigt när energin dippar, men bättre det än att låta måltiderna bli en kamp.
 

  • Brukar jag ge något annat till min dotter när hon inte äter maten som serveras?

Nej, jag brukar inte göra det. Jag har som princip att inte erbjuda något annat i direkt anslutning till måltiden då jag vill undvika att hamna i en ond spiral. Istället kan jag erbjuda henne ett större/tidigare mellanmål eller kvällsmål. Ibland får hon vänta tills nästa måltid, beroende hur dagen sett ut för övrigt. Här gör man såklart precis som man vill, men så tänker jag. 
 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

mitt barn vill inte äta

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
nybörjarsked till bebis
Bäst- säljare
 
nybörjarsked till bebisar
Bäst- säljare
 
grötpinnar
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.