Jo, det är nämligen så att kanel innehåller något som heter Kumarin. Ämnet Kumarin är skadligt i höga doser då högt och långvarigt intag kan skada levern.
Enligt Livsmedelsverket bör därför barns intag av den vanliga kanelen man köper i affären (Kassiakanel) begränsas till max 0,5 tsk per dag.
Ceylonkanel däremot, innehåller mycket mindre Kumarin än kassiakanel. Det betyder att man inte behöver oroa sig över intaget av ceylonkanel då det är väldigt stor skillnad i kumarinhalt (ca 2500 mg/100 g vs 17 mg/100g).
Därför rekommenderar jag att man använder ceylonkanel i bakning till barn. För att vara på den säkra sidan. Däremot så är det ingen risk att äta mer kassiakanel en enstaka dag, det är en långvarig hög dos som är farligt.
Läs gärna mer på Livsmedelsverket (sök på kanel), de har bland annat en riskrapport om kanel samt i deras rapport om mat till barn så finns det också riktlinjer.
/Elin
Lic. kostrådgivare