Serveringar
Ca 8-10 fritters
Författare:
Elin Oresten
Dessa fritters är perfekta att ha i frysen. Älskar att ha fritters i frysen och kunna plocka fram, antingen när man behöver få till en snabb måltid hemma eller om man ska vara ute på språng.
Allergener:
⚠️Gluten
⚠️Ägg
Ingredienser
- 1 sötpotatis (300 gram)
- 2-3 morötter (200 gram)
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk lökpulver
- 2 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk gurkmeja
- Svartpeppar efter smak
- Rapsolja att steka i
2 msk mixat palttunnbröd, eller 0,5 dl mixade pumpakärnor
Valfri järnberikning om så önskas
Gör såhär:
- Skala och riv sötpotatis och morötter grovt. Lägg rivet i en stor skål/bunke.
- Addera mjöl, ägg och kryddor (samt eventuell järnberikning) till skålen och blanda väl.
- Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna.
- Stek fritters på medelvärme tills de fått fin färg på bägge sidor. Ca 3-4 min på varje sida brukar räcka beroende på hur tjocka man gör dem.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- servera fritters I långa halvor eller som de är om de görs långsmala.
👶Från 9* månader och uppåt- servera fritters i små bitar. Går också att servera hela om man är på språng.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från ägg
💪Kolhydrater från vetemjöl, sötpotatis och morot
💪Fett från ägg och rapsolja
💪D-vitamin från ägg
💪Järn från ägg och ev. järnberikning
💪Kalium från sötpotatis och morot