Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk
⚠️ Gluten
⚠️ Ägg
Vi älskar all form av pizza här hemma. Och jag brukar ofta göra pizzabullar som jag stoppar i frysen för att ta fram efterhand hemma eller ta med mig ut.
Dessa pizzabollar blir väldigt likt konceptet med pizzabullar men i en annan rolig form.
Man kan ju fylla dem med lite vad man vill men jag har gett två förslag nedan.
Ingredienser
Pizzadeg (färdig eller hemmagjord)
1 ägg (för att pensla bollarna med)
Ricotta
Pesto*
Riven ost
Tomatpuré
Linser eller kokt skinka*
Riven ost
Basilika eller torkad oregano
Fyllning 1
Fyllning 2
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Rulla ut degen och skär den i fyrkanter. Jag göra både små och stora fyrkanter för att få olika storlekar på bollarna. De små är perfekt till små barn eller som mellis!
Fyllning 1: sprid ricotta och pesto på degbitarna. Toppa med riven ost.
Fyllning 2: sprid tomatpuré på degbitarna. Toppa med linser eller hackad kokt skinka. Till sist toppa med riven ost och krydda.
Nyp ihop pizzadegen så att den formar en boll. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ett uppvispad ägg.
Baka i ugnen i ca 10 min, tills de fått färg både upp- och nedtill. Låt svalna något och servera!
Recept notering
Åldersanpassning för servering som plockmat:
👶6-9 mån: forma bollarna lite avlångt så att bebisen enkelt kan greppa dem.
👶9 mån och uppåt: skär bollarna i små munsbitar eller ge dem hela beroende på vad som passar barnet.
*Pesto och kokt skinka är ganska salta livsmedel, så det räcker med pyttelite till barn under 1 år så att det blir lite smak.