Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
30 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Mjölk
⚠️Ägg
⚠️Soja
⚠️Senap
Ingredienser
- 800 gram potatis
- 4 morötter
- rapsolja
salt (exkludera för barn under 1 år), svartpeppar
- 500 gram nötfärs
- 2,5 dl finriven rotselleri
- 2 tsk dijonsenap
- 1 ägg
- 1 dl grädde
- 2 tsk torkad timjan
- 1 krm vitpeppar
1 tsk salt (exkludera för barn under 1 år)
- 3,5 dl grädde
- 3 tsk majsstärkelse
1 msk japansk soja (exkludera för barn under 1 år)
- 1 tsk torkad timjan
-
Tallrik med sugpropp - Dusty grey
Rotsaker
Biffar
Sås
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 215 grader. Skala och skär potatis och morot i långa bitar. Lägg dem på en plåt och ringla över lite rapsolja samt salta och peppra. Baka dem i ugnen i 15 min.
- Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma biffar och stek dem i olivolja eller rapsolja så de får lite yta/färg. Ställ stekpannan åt sidan. Lägg sedan biffarna på plåten med rotsakerna och låt plåten stå i ugnen i ytterligare 15 min.
- Värm under tiden upp 3 dl grädde i stekpannan utan att diska den. Blanda sedan resterande 0,5 dl kall grädde med majsstärkelse i ett glas. Häll ned blandningen i pannan med soja och timjan. Låt puttra i några minuter under omrörning så att såsen tjocknar lite.
Servera sedan rotsakerna med biffarna och såsen.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- servera morötterna och potatisen i klyftor/långa bitar. Skär biffarna i halvor eller i långa stänger.
👶Från 9* månader och uppåt:
- skär morötterna, potatisen och biffarna i små bitar. Öva gärna på gaffel från 12 mån.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från nötfärs
💪Fett från olja och grädde
💪Kolhydrater från rotsaker
💪Järn från nötfärs
💪Vitamin B6 från rotselleri, morot och potatis