Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Cashew/mandel
Det finns ju nästan inget bättre än lukten och smaken av pepparkakor nu när vi närmar oss juletider.
Varför inte testa dessa varianter som är näringsrika och fungerar toppen även som ett mellanmål för småttingarna, på bara 5 ingredienser dessutom!
Har ni en liten bebis på under 12 månader så kan ni göra den mjuka varianten. Har ni lite äldre barn så kan ni göra den mer knapriga varianten. Oavsett är de superenkla att göra, och gott för både barn och vuxna!
Ingredienser
1 dl äppelmos
1 dl cashewsmör eller mandelsmör
3 msk havremjöl/vetemjöl (bebisvariant, barn under 1 år) eller 2-3 dl havremjöl/vetemjöl (barnvariant, barn över 1 år)
1 tsk bakpulver
2-4 tsk pepparkakskryddor (beroende på önskad smak, smaka gärna av smeten)
1 msk honung (valfritt, men endast för barn över 1 år)
-
-
Produkter till servering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
Bebisvariant: blanda ihop alla ingredienser till en kaksmet.
Barnvariant: rör ihop alla ingredienser till en deg. Börja med 2 dl mjöl och häll i mer tills degen blivit smetig men inte för torr. Låt degen vila i ca 10 minuter.Bebisvariant: klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, med ca 0,5-1 cm höjd.
Barnvariant: kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Stansa ut pepparkakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.Baka i ugnen i ca 8 minuter. Tills pepparkakorna fått färg både upptill och nedtill. Låt svalna innan du rör vid dem.
Recept notering
Åldersanpassning, servering som plockmat:
👶 6-12 mån: servera kakorna som de är eller i halvor.
👶 9-12 mån:servera kakorna som de är eller i halvor, alternativt i små munsbitar.
👶 12 mån +: servera pepparkakorna som de är.
Förvaring: bebispepparkaka i kylen och barnpepparkaka i en tät burk i skafferiet.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!