Författare:
Elin Oresten
Här kommer en mer näringsrik variant till pepparkakor. Perfekt att ge som mellanmål eller fika!
Allergener:
⚠️Mandel
⚠️Gluten (spår av)
⚠️Nötter (spår av)

Ingredienser
- 1 dl mandelmjöl
1,2 dl havremjöl
2 tsk pepparkakskrydda*
4 stora färska dadlar
1 msk rapsolja
1 tsk vatten
*Finns att köpa färdig. Egen pepparkakskrydda kan också göras genom att blanda: 2 delar ceylonkanel, 1 del mald kryddnejlika, 1 del mald ingefära och 1 del mald kardemumma.
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 175 grader.
Mixa ihop alla ingredienser till en deg. Använd gärna lite mindre mjöl när du börjar mixa så kan du knåda in det sista mjölet i degen sedan. Det blir lättare att mixa då.
Låt degen vila i kylen i ca 20 min.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper (det är inget måste att använda bakplåtspapper, men det blir finast/enklast).
Skulle degen kännas svår att jobba med kan det bero på dadlarnas storlek samt saftighet. Tillsätt eventuellt lite mer vatten eller mjöl beroende på om degen känns för torr eller blöt.
Stansa ut pepparkakor med hjälp av pepparkaksformar.
Grädda pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper, mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-10 minuter. Håll koll så de inte bränns.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Passar från ca 10-12 mån, eftersom de är lite hårdare/krispigare i konsistensen.