Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Gluten (går att undvika genom att välja ett glutenfritt ströbröd och bulgur)
⚠️Ägg
⚠️Komjölk (går att undvika genom att välja en växtbaserad yoghurt)
Ingredienser
- 250g rivna morötter
- 2 dl röda linser (kokta)
- 0,5 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl riven ost med låg salthalt (tex mozzarella)
- 2 ägg
- 2 tsk oregano
- 1,5 dl ströbröd
- Svartpeppar
- 0,5 st gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- Svartpeppar
- Bulgur
- Tomat
Linsbollar
Tzatziki
Tillbehör
Gör såhär:
Linsbollar
- Mixa morötter, linser, lök och vitlök till en slät smet. Tillsätt riven ost, ägg, oregano, ströbröd och peppar. Blanda ihop allt och låt vila i ca 10min. Är smeten för lös kan du tillsätta mer ströbröd. Man kan separera smeten här och göra en vuxensmet med salt i.
- Rulla till bollar med lite lätt blöta händer. Stek bollarna i olivolja och/eller smör på medelvärme tills de fått en gyllene yta.
Tzatziki
Skölj (och eventuellt skala) gurkan och riv den på grövsta sidan på ett rivjärn. Krama ur vätskan med handen. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurka och olivolja. Smaksätt med svartpeppar.
Servera bollarna med såsen, bulgur (kokt utan salt till barn) och lite uppskuren tomat på sidan.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- skär bollarna i halva bitar om de är större eller servera dem som de är om de är små. Försök gärna forma dem lite ovalt. Servera tomaten i klyftor.
👶Från 9* månader och uppåt - skär bollarna i små bitar. Servera tomaten i små bitar.
Blanda gärna tzatziki med bulguren så blir det lättare att få upp den med händerna och med skeden för små barn.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från linser och ägg
💪Fett från ost, olivolja och ägg
💪Kolhydrater från linser, morot, bulgur
💪Järn från linser
💪C-vitamin från tomat