Serveringar
Ca 6-8 vuxenportioner, ca 10 barnportioner)
Författare:
Elin Oresten
Nu är många tillbaka till rutiner efter sommarens ledighet och kallare tider väntar. Då är ju en värmande och god linsgryta verkligen trevligt.
Dessutom är det både billigt och bra att göra storkok på till frysen, en ultimat ”food prep-måltid” helt enkelt. Denna linsgryta är krämig, mild och fylld med näring för hela familjen.
Grytan passar lika bra till ris som till pasta eller bulgur. Välj själva utifrån tycke och smak.
Allergener:
⚠️Mjölk
Förvaring:
I frysen eller i kylen i upp till 4 dagar.
Ingredienser
- 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (exkludera eller välj en saltfri buljong till barn under 1 år)
1 msk paprikapulver
400 g krossade tomater
3 dl torkade röda linser
3 dl kokosmjölk eller grädde
1 liten zucchini
1 normalstor morot
salt (för barn över 1 år)
svartpeppar
-
Matlåda i silikon - sand
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Finhacka lök och vitlök. Stek tills det mjuknat i olivolja i en stor gryta.
Häll i allt förutom grönsakerna. Låt puttra i ca 10 min
Riv zucchinin och krama ur vätskan. Riv moroten. Blanda i grytan och låt puttra i ytterligare 5 min, tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med valfritt tillbehör. Gärna med en klick grekisk/turkisk yoghurt också.
Recept notering
Åldersrekommendation:
👶Passar från 6 månader
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.