Kategori
Middag
Serveringar
4-5 vuxenportioner eller 6-10 barnportioner
Tillagning
15 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk (välj växtbaserad yoghurt för att undvika mjölk)
Ingredienser
- 700 gram nötfärs
- 1 rödlök (liten)
- 0,5-1 kruka persilja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk spiskummin
- 2 tsk gurkmeja
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk svartpeppar
- 1-2 rödlökar
- 1 paprika
- 3 tomater
- 4 msk olivolja
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 msk majonnäs
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- Pitabröd
- Valfria grönsaker
Kebab
Topping
Sås
Tillbehör
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 250 grader. Gärna på grillfunktion om du har det.
- Finhacka rödlök, vitlök och persilja. Blanda samman alla ingredienser till kebaben. Gör eventuellt två smetar där den ena innehåller salt.
- Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna med bakplåtspapper.
- Skär grönsakerna i lämpliga bitar och lägg över färsen. Ringla över olivolja.
- Tillaga i ugnen i ca 15 min. Låt svalna något innan du skär kebaben i bitar som passar för åldern.
- Blanda ihop ingredienserna till såsen. Skär valfria färska grönsaker och rosta eventuellt brödet.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- servera kebaben i långa skivor. Rosta pitabrödet och servera vid sidan om i långa skivor. Paprika skärs i långa remsor, tomat och lök skärs i klyftor.
👶 Från 9*-17 månader
- skär kebab och grönsaker i små bitar. Servera rostat pitabröd vid sidan om i små bitar eller större skivor.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från ca 18 månader och uppåt
- servera kebab och grönsaker i små bitar i ett pitabröd.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från nötfärs
💪 Fett från olivolja
💪 Kolhydrater från bröd
💪 Järn från nötfärs
💪 C-vitamin från paprika och tomat