Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Ägg
⚠️Ärta
⚠️Mjölk
Ingredienser
- 1 gul lök
Rapsolja
6 dl vatten
1,5 grönsaks-buljongtärning (exkludera eller halvera mängd till barn under 1 år)
500 gram frysta gröna ärtor
3 dl matlagnings-grädde
4 ägg
1 dl solrosfrön
Valfritt bröd
Gör såhär:
Koka äggen till önskad konsistens.
Hacka löken fint. Fräs i rapsolja i en stor kastrull tills den blir mjuk och glansig.
Lägg i de frysta ärtorna och låt dem steka med någon minut. Häll på vattnet och smula i buljongtärning. Låt det koka under lock 5 min.
Mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde. Låt det sedan soppan koka upp igen så att den blir varm.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Mortla dem sedan fint till barn, behåll dem som de är till vuxna. Servera sedan soppan med kokta ägghalvor, rostade solrosfrön och bröd.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader
- skär äggen i halvor. Servera i soppen eller separat. Servera soppan med långa brödskivor som kan användas som hjälpmedel för att äta soppan. Hjälp till med laddade skedar om det behövs.
👶Från 9* månader och uppåt
- skär äggen i halvor eller små bitar. Servera i soppen eller separat. Servera soppan med små eller långa brödsbitar som kan användas som hjälpmedel för att äta soppan. Hjälp till med laddade skedar om det behövs. Låt barnet öva att äta själv med sked från 12 månader.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp