Kategori
Bananbröd med zucchini
Tillagning
60 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Äggfritt och mjölkfritt bananbröd med zucchini, som blir så saftigt och gott.
Allergener:
⚠️ Gluten
Ingredienser
- 4 mogna bananer
- 1 medelstor zucchini
- 1 dl havremjölk
- 0,75 dl rapsolja
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 0,75 dl mixade pumpakärnor
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel (gärna ceylon)
- 2 krm vaniljpulver
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Mixa bananerna tills alla bitar är borta. Rör i havremjölk och rapsolja i bananmixet. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.
- Häll blandningen med de torra ingredienserna i de mixade bananerna. Rör runt tills allt blandat sig.
- Riv zucchinin grovt. Pressa ut så mycket vatten som det går över diskhon. Rör i zucchinin i resten av smeten.
- Häll smeten i en brödform klädd i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 60 min eller tills den känns färdig. Den stelnar något när den svalnat men det är en väldigt saftig kaka/bröd.
- Servera med något gott pålägg, gärna med färskost och bär/chiasylt.
- Håller i ca 7 dagar i kylen. Går att frysa.
Recept notering
Servering:
👶 Från 6 till 9 månader:
Skär bananbrödet i stora bitar som är något längre än bebisens handflata och ca 2-3 cm breda. Rosta gärna lite lätt.
👶 Från 9* till 12 månader:
Rosta gärna och skär bananbrödet i små bitar, ca 1x1 cm.
👶 Från ca 12 och uppåt: servera bananbrödet skuret i skivor som en vanlig smörgås.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp.
Näring (utvalda delar):
💪 Kolhydrater från banan, vetemjöl och havregryn
💪 Fett från rapsolja och pumpakärnor
💪 Järn från pumpakärnor och havregryn
💪 Kalium från banan
💪 Vitamin C från zucchini