Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Komjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad grädde och creme fraiche samt vegansk ost)
⚠️Ägg
Ingredients
- 400 gram köttfärs
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- Svartpeppar
- 3 msk vatten eller mjölk
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 tsk torkad timjan
- 4 st ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk torkad oregano
- Smör/olja
- 1 dl matlagningsgrädde
- 0,5 dl crème fraiche
- 2 dl riven ost
- 10 st cocktailtomater
-
Uppdelad Tallrik - Sand
Köttfärsfyllning
Omelett
Topping
Produkter vi har använt
Do this:
- Sätt ugnen på 200 grader.
Köttfärsfyllning
Hacka gul lök och vitlök fint. Stek köttfärsen lite och tillsätt löken. Peppra efter smak. Tillsätt vatten, tomatpuré och timjan och låt koka lätt tills vätskan är borta.
Omelett
Smörj en ugnsform med fett. Vispa äggen med grädde. Lägg i oregano. Häll äggsmeten i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Ta ut formen. Höj sedan värmen till 225 grader.
Topping
- Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat skål. Skölj och halvera tomaterna.
- Fördela köttfärsröran i ugnsformen på omeletten. Häll grädd- och ostsmeten över köttfärsen. Toppa med tomaterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills osten smält och fått lite färg. Servera gärna med ett gott bröd till.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader - skär omeletten i långa skivor. Bebisen kommer troligtvis mosa omeletten med händerna men den går att äta ändå med hela handflatan. Rosta eventuellt bröd till, skär i långa skivor.
👶Från 9* månader och uppåt - skär omeletten i små bitar. Eventuellt bröd kan serveras i små bitar eller i större bitar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recipe listing
Näring (utvalda delar):
💪Protein från köttfärs och ägg
💪Fett från grädde och ost
💪Kolhydrater från bröd
💪Järn från köttfärs
💪D-vitamin från ägg
💪C-vitamin från tomatpuré